Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nguma-monene

2012.08.13

A neve, nguma-monene.

A lingala nyelven azt jelenti, hogy nagy piton.

A teremtményt vízi életmódot folytató állatként írják le. A hátán taréj van, a lábai pedig rövidek. Inkább gyíkra hasonlít mint kígyóra.
 1890-ben egy helyi törzsbe tartozó öregember épp a folyón halászott, amikor meglátta a teremtményt. A leírása szerint a bestiának a nyaka olyan vastag volt mint egy ember combja, és a nyelve villás volt mint a kígyónak. A teljes testét nem látta.

1928-ban egy jelentettek egy hasonló állatot, erről Bernard Heuvelmans megemlékezett a Titokzatos állatok című könyvében, de ő Ngakoula-ngou néven írta le. 

1932 és 1934-ban és 1958-ban jelentették, hogy a nguma-monene több vízilóvat is megölt a Kongó medencében.

1961-ben és 1971-ben egy helyi misszionárius Joseph Ellis látta a lényt, pontosabban a szörnyeteg taréját. Ő a hosszát 10 méterre becsülte, a teste szélességét meg 0.5-1 méterre. A színét pedig világosbarnának írta le.

Roy P. Mackal a Chicagói egyetem biológusa pedig össze gyűjtötte a lényről készült beszámolókat, és azt állapította meg, hogy inkább gyík mint kígyó.

Egy hasonló lényről számoltak be az őslakosok mahamba néven /pont azon a helyen, ahol a mokele membét is szokták látni/. Ez a lény 15 méter hosszú, hasonlít egy krokodilra, bár taréj itt nincs.
 

Feltehetjük a kérdést, hogy mi lehet a Nguma monene.

1. Új halféle?

Ez megmagyarázná a taréjt mint hátuszonyt, és a vízi életmódot, de azt nem, hogy hogyan lehet villás nyelve, és hogy jöhet ki a szárazföldre.

2. Kígyó?

A kígyóknak a csigolyái vízszintes helyzetűek, mindegyiknek. Míg minden hüllőnek, amelynek valaha is kialakult  taréja/dimetrodon,spinosaurus,orunaosaurus/ függőlegesek, tehát a kígyót kihúzhatjuk.

3. Egy újfajta varánuszfaj?

 Miért ne alakíthatott ki volna az evolúció egy olyan varánusz félét, amely nagyobb a komódoi varánusznál, sőt még a megalániánál is, taréj van a hátán, és vízi életmódra rendezkedett be. A villás nyelv talán ezt bizonyítja.

4. Itt maradt spinosauridea?

 Talán ez a legcsábítóbb az egészben, hogy talán a mokele membe és a többi kelet afrikai dinoszaurusz mellett talán még egy ragadozó is él itt. A spinosaurusok nagyobbak voltak még a Tyrannosaurus Rexnél is, taréj volt a hátukon, a folyók közelében éltek és halakkal táplálkoztak. Lehetséges, hogy egy csoportjuk teljesen a vízi életmódhoz alkalmazkodott, és a ma élő krokodilokhoz hasonlóan halevő lett.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.