Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kleopátra

2012.08.13

VII.Kleopátra Phiopatór (Kr. e. 69-Kr. e. 30)később Cleopatra Thea Neotera Philopator kai Philopatris, Egyiptom királynője, a Ptolemaiosz dinasztia utolsó uralkodója és az ország utolsó hellenisztikus vezetője. Habár számos más egyiptomi királynő használta e nevet, általában egyszerűen Kleopátra néven ismert, minden más ezen néven szereplő elődjénél híresebb.

Kleopátra egyik szobrát 2001-ben állították ki a British Múzeumban.

 

Előbb apja, XII. Ptolemaiosz,később fivérei/férjei XIII. Ptolemaiosz és XIV. Ptolemaiosz és még később fia, Caesarion  társuralkodója volt.

Szerelmi viszonyt folytatott Caesarral. Megragadta és megszilárdította hatalmát a trónon, és a Caesar elleni merénylet után alkalmazkodott a megváltozott erőviszonyokhoz –Marcus Antoniushoz –, akihez feleségül ment. Gyermekei közül három Antoniustól és egy Caesartól származik. Házasságai fivéreivel gyermektelenek voltak.

Antonius riválisa, Caesar törvényes örököse, Octavius, Róma erejét Egyiptom ellen fordította. A bekövetkezett események Kr. e. 30. Augusztus 12.-én véget vetettek Kleopátra birodalmának, ő maga öngyilkos lett. Öröksége fennmaradt történetének számos dramatikus formájában.

 

 

Kleopátra egyenes leszármazottja volt Nagy Sándor tábornokának, I. Ptolemaiosz Szótérnek,aki macedóniai Arszinoé és Lacus fia volt. A görög nyelv és görög kultúra mellett Kleopátra hírneves volt arról, hogy a háromszáz éve uralkodó Ptolemaiosz dinasztiából elsőként megtanulta az Egyiptomi nyelvet.

Számos ellenőrizhetetlen, de nagyszerű mendemondák keringenek Kleopátráról. A legismertebb történet az, mikor pazar lakomáinak egyikét megosztotta Antoniusszal, boldogan adományozott neki tízmillió szeszterciuszt a vacsorán, amit Antonius el is fogadott. Következő este egyszerű lakomát adott, gabonát szolgáltak fel; Antonius nevetett ezen. Mikor a második fogást rendelte el – mindössze egy csésze erős ecetet hoztak. Akkor levette az egyik felbecsülhetetlen értékű gyöngy fülbevalóját, beleejtette, hagyta feloldódni és megitta a keveréket.

Kleopátra Plutarkhosz szerint:

A külseje önmagában véve nem volt igazán figyelemre méltó. Lényének kisugárzása tette olyan ellenállhatatlanná. Megkapó személyisége elbűvölő beszédstílussal párosult. Intelligenciája és mondanivalója megbabonázta a hallgatóságát. Már az maga volt az öröm, ha a hangját hallotta valaki. Mintha egy többhúros hangszeren játszott volna, úgy váltogatta a nyelveket, melyeken beszélt. Ellenállhatatlan bájjal csevegett, egyedülálló jellemként ismerték, varázslatos és elragadó volt a kisugárzása, amikor új emberekkel találkozott. Kedvesen csengett a hangja, amikor beszélt. És ezzel nemcsak a férfiakat hódította meg. A nők istenítették, úgy öltöztek, úgy viselték a hajukat, ahogyan ő.

 

nyaralasok-utazasok-repuloutak

Kleopátra története évszázadokon át bűvölte el írók és művészek sokaságát. Semmi kétség, műveikben alakja úgy sejlik fel, mint egy nagy csábító, aki képes volt szövetséget kötni az akkori világ két legerősebb férfijával Caesarral és Antoniusszal. Ezeket a tényeket tárja fel a 2001-ben bemutatott: Egyiptom Kleopátrája: Tényektől a mítoszig.

Ám miközben mindenütt jelen van, Kleopátra mégis  nyomtalanul eltűnt. Egyik életrajzírója, Michael Grant szerint alakját ködbe vonták, elhomályosították a „koholmányok és rágalmak, amelyek már életében körülvették”. Legendás nőisége, mágikus csábereje dacára egyetlen hiteles arcképe nem ismeretes. Ami ábrázolás egyáltalán készült róla, az mind az előkerült pénzérmékről ismert, hízelgőnek korántsem mondható profilképen alapszik.

Egy nemrég előkerült 2000 éves pénzérme szerint az egykori uralkodónőnek a valóságban tokája, vastag ajka és hegyes orra lehetett. Antoniusnak pedig kidülledő szemei, vastag nyaka és kampós orra volt. Az ezüst denarius i.e. 32-ből származik, és Marcus Antonius pénzverdéjéből bocsáthatták ki, az érme egyik felén Antonius, míg másik oldalán Kleopátra látható.

A pénzdarab a Newcastle-i Régiségi Társaság kollekciójának része  és most a Great North Museumban található.Dendera templomának hatméteres domborműve vajmi keveset árul el Kleopátra alakjáról, a múzeumokban kiállított néhány márvány mellszobor pedig talán nem is róla készült. Tény és való: az ókori történészek nem a királynő páratlan szépségét, inkább csáberejét hangsúlyozták. Kleopátrának két római hadvezérben is sikerült föllobbantania a szenvedély tüzét: Julius Caesarnak fiút szült, Marcus Antoniusnak pedig több mint egy évtizeden át volt a szeretője – ez idő alatt három gyermekük született.

Mindmáig nem sikerült kideríteni, hol lehet Kleopátra sírja. Plutarkhosz megírta, hogy a mauzóleumában fölravatalozott uralkodónő aranykereveten nyugodott, díszes ruhában, királynőként fölékszerezve, fején diadémmal. Caesar meggyilkolása után utóda, Octavianus több mint tíz évig harcolt Antoniusszal a Római Birodalom fölötti uralomért; Antonius és Kleopátra aktiumi veresége után, i.e. 30 nyarán Octavianus hadaival bevette Alexandriát. Kleopátra elbarikádozta magát a mauzóleum hatalmas kapui mögött, és megfogadta: inkább elpusztítja a bent őrzött arany- és ezüsttárgyakat, gyöngyöket, műremekeket, mint hogy római kézre kerüljenek a kincsek.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.