Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ramesszeum

2012.08.13

 

 

II. Ramszesz fáraó halotti templomának épült a Ramesszeum, amely a luxori templommal szemben található meg. Területe 15 000 nm, mely 22 évig épült. Ramszesz trónra lépésekor kezdte az építkezést és a 30. évfordulóját már itt ünnepelte a szed-ünnep keretében.

A falakat reliefek borítják, melyek a fáraó összes jelentősebb hadjáratáról beszámolnak. Bemutatják a kadesi csatát, a hettiták és szíriaiak ellen viselt összes győztes háborút. 1829-ben azonosította az épületet Francois Champollion.

A Ramesszeum minden jellegzetességgel rendelkezik, ami hozzátartozik az újbirodalmi templomépítészethez. A 60 méter széles pülónokat győzelmi jelenetek díszítik, melyek főként a kádesi csatából valóak.

Rengeteg melléképületet tártak fel, melyeknek egy része jóval később épült, a leletek szerint még írnok iskola is működött itt később. III. Ramszesz példaképének tartotta II. Ramszeszt, éppen ezért saját halotti templomát a Ramesszeum mintájára építtette, néhány részletét teljes mértékben lemásolta.

A templomot a későbbiek során sírrablók fosztották ki, de földrengés és áradás is okozott nagy károkat sajnos.

A XX. dinasztia korában a templomot elhagyták, később pedig papok temetőjeként funkcionált, jóval később pedig kezdték széthordani a köveket, melyet megkívánt a többi építkezés. A kereszténység korában a kopt keresztények átalakították a Ramesszeumot saját maguk számára, így ekkor már keresztény templomként működött.

A XX. században gondoltak először arra, hogy védelemmel lássák el a templomot, töltéssel vették körül, hogy a Nílus ne rongálhassa tovább az épületmaradványokat.

Feltárása Napóleon egyiptomi hadjáratának következménye, a sírt ők azonosították, később Giovanni Belzoni 1815-ben Kairóban járt, és megoldotta, hogy Ramszesz hatalmas gránitszobrának fejét Angliába szállítsák. Korábban ezt a franciák is megpróbálták, sikertelenül. A héttonnás szoborfej azóta is Londonban van és a British Museum-ban megtekinthető.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.